KURAN’da ANLATILAN KARUN ve ZENGİNLİĞİ


            KURAN’da ANLATILAN KARUN ve ZENGİNLİĞİ
  . Şu da bir gerçek ki Karun, Mûsa kavmindendi. Onlara 
karşı şımarıklık/azgınlık yaptı. Ona öyle hazineler vermiştik ki, anahtarlarını taşımak, kuvvetli 
bir grubu bile zorluyordu. Kavmi ona şöyle demişti: "Şımarma, çünkü Allah, şımaranları sevmez."
  . "Allah'ın sana verdikleri içinde âhiret yurdunu ara, dünyadan da nasibini unutma. Allah'ın sana güzel davrandığı gibi sen de güzel davran/Allah'ın sana lütufta bulunduğu 
gibi sen de lütufta bulun. Yeryüzünde fesat isteyip durma, çünkü Allah fesat peşinde koşanları sevmez."   . Karun, süsü-püsü içinde toplumunun karşısına çıktı. Şu iğreti dünya hayatını amaçlayanlar 
dediler ki: "Ah, Karun'a verilenin 
bir benzeri bize de verilseydi. Gerçekten o, 
çok nasipli bir adam!". O dedi: "Bu servet bana, bendeki bir ilim sayesinde verildi." Peki o bilmedi mi ki Allah, önceki 
nesiller içinden ondan kuvvetçe daha zorlu, sayıca daha çok olanları bile helâk etmiştir. Günahlarının ne olduğu, günahkârlardan sorulmaz.
    . Kendilerine ilim verilmiş olanlar şöyle 
demişti: "Yazıklar olsun size! İman edip hayra ve barışa yönelik iş yapan kişi için Allah'ın vereceği karşılık daha üstündür. Ama buna, sadece sabredenler ulaştırılır."
. Nihayet, Karun'u da sarayını da yere geçirdik. Allah'a karşı kendisine yardım 
edecek yandaşları da yoktu. Kendi kendisine yardım edebileceklerden de değildi.
. Akşam onun mevkiine/konumuna imrenenler sabah şöyle diyorlardı: "Vay be! Allah, kullarından dilediğine 
rızkı açıp yayıyor, dilediğine de ölçüyle veriyor/kısıyor. Allah bize lütufta bulunmasaydı, vallahi bizi de batırmıştı. Demek ki, inkârcılar asla iflah etmiyorlar."
   . İşte âhiret yurdu! Biz onu, yeryüzünde üstünlük taslamayanlarla bozgunculuk peşinde koşmayanlara veririz. Sonuç, takva sahiplerinindir.
  . İyilik/güzellik getirene ondan daha hayırlısı var. Kötülük getirenlere gelince, kötülükleri yapanlar yapmış olduklarından fazlasıyla cezalandırılmayacaklardır.
.   Karun'u, Firavun'u ve Haman'ı da (yıkıma uğrattık). Andolsun, Musa onlara apaçık delillerle gelmişti, ancak yeryüzünde büyüklendiler. Oysa onlar (azaptan kurtulup) geçecek değill 

NOT:  ALLAH'ın biz insanlara bilgilenmemiz için indirdiği Kuran'ı anlayarak okuyalım.Başlangıçta iniş sırasına göre olanı tercih edelim.  Bitirince okumayanlara da teklifte bulunalım.Teşekkür ederim..
                   

Hiç yorum yok: