KURAN'da anlatılan Hz.ADEM ve Şeytan..

  Cennet mi, Cehennem mi?
          Tüm ağaçlar kalem olsa, tüm denizlerde mürekkep olsa,
 Allah’ın kelamı bitmez.
               
      Allah insanı sevgiden, ilgiden yaratmıştır. Kupkuru çamurdan, değişken-cıvık bir balçıktan, topraktan oluşan bir özden "Alak" dan yaratmıştır.
     Şimdiki var olan teknoloji ile insanın nasıl yaratıldığı konusunda kesin bilgiler bulunamamıştır. Ama Kuran bu konuda da yol göstermektedir.
      Topraktan denilen o özel balçığın ne olduğunu, sanırım bilim bulgularıyla birçok konulara açıklık getirecektir. Biliyoruz ki; insan vücudunda her tür mineraller mevcut, tıpkı toprakta olduğu gibi.
   Ona can veren Allah, amaçlanan düzgünlüğe ulaştırıp, öz ruhundan üfleyerek, insanı çok değerli kıldı.
      Allah, bizim dışımızda başka varlıkların da olduğunu, Kuran’ da bize anlatmaktadır. 
     Allah yarattığı diğer varlıklardan, insana öz ruhunda üfledikten sonra secde ederek eğilmelerini istedi.
    Allah’ ın yarattığı melekler, önce secde etmekte tereddüt ettiler, hatta şöyle dediler “Allah’ ım biz sana yetmiyor muyuz, biz yalnızca sana inanıp yalnızca seni yüceltip, övgülerimizi sana yöneltiyoruz” dediler.
     Allah; “ Sizin bilmediklerinizi ben bilmekteyim ” . Ve insana (adem) öğrettiği isimleri, tümünü saymasını istedi. İnsan adları saymaya başladıkça melekler hemen secdeye kapandılar. Ve Allah’a:  "Bizi affet bize öğretmiş olduğunun dışında bilgimiz yok ne bilgi verirsen o kadarını bilebiliriz"  dediler.
      Allah’ın yarattığı diğer varlık olan Şeytan (İblis) ise secde etmemiş kibre sapmış, nankörlük etmiştir. 
     Allah :  “Sana emrettiğimde secde etmeni engelleyen neydi?” diye sordu. 
     Şeytan (İblis):  “Ben ondan daha hayırlıyım. Beni ateşten onu topraktan yarattın” diyerek Allah’a karşı geldi. Allah da makamından ayrılmasını cezalandırıldığını söyledi.
           
     Şeytan şöyle bir teklifte bulundu: “Kıyamet kopuncaya insanlar tekrar diriltilinceye kadar süre verilmesini”  istedi.    Allah da teklifini kabul etti, kıyamete kadar serbestsin dedi.
    Şeytan da bundan sonra kıyamete kadar insanları senin yolundan çıkartmak, uzak tutmak için ayartıp yanlış yollara sürükleyeceğini, yeryüzünde onlar için süslemeler yapacağını ve onların tümünü ayartacağını, önlerinden, arkalarından, sağlarından, sollarından musallat olup, her şeyi yapacağına dair vaatte bulundu.
      Allah da her kim ki doğru yolumdan ayrılıp sana uyarsa, senle birlikte hepsini, cehenneme atacağını söyledi. Şeytan (İblis) Allah’ın makamından uzaklaştırılınca insanlara yöneldi.
    Allah Adem’i uyardı:  “Sen ve eşin cennette oturun,dilediğiniz
yerden yiyin ama şu ağaca yaklaşmayın, şeytana uymayın, sizin bilemeyeceğiniz yerlerden sizi görür ve etkilemeye kötülüğe yönlendirmeye çalışır, benim yolumdan ayrılmayın"  der.
       Şeytan (İblis) hiç boş durmaz. Ademe ve eşine yaklaşır onlara Allah’ın bu ağaçtan uzak durun demesinin sebebinin insanlar Melek olmasın, ölümsüzlükten uzaklaşsın diyerek vesveseler verir. Allah’ın yasağına uymayıp kendi dediğini yaparlarsa ölümsüz olacaklarını söyler. Ve onlara: 
“Ben size öğüt verenlerdenim”  diye de 
                   
yemin eder.
    Adem ve eşi şeytana inanır ve yasağa uymaz. Ve Allah neden sözünden çıktıklarını sorgular. Şeytan (İblis) suçu Allah’a atar "sen benden bunu yapmamı istemeseydin, ben de insanları ayartmazdım, sen istedin bunu bende yaptım" der.
    Adem ve eşi ise Allah’ dan özür diler, affetmesini ister. Şeytana uymakla, kendi kendilerine özbenliklerine zulüm ettiğini, Allah’tan af dileyerek tövbe ederler. Allah affeder ama cennetten dışarı çıkarır.
    Artık insan en önemli konuyu bilmektedir. Şeytana uyduğu taktirde Cenneti Cehenneme dönecektir.
                     
                                                     


NOT: Sizlerden iniş sırasına göre TÜRKÇE KURAN mealini okumanızı rica ediyorum.. TEŞEKKÜR EDERİM…
                            




Hiç yorum yok: