KURAN'da anlatılan İBRAHİM PEYGAMBER ve Babası AZER

KURAN'da anlatılan
 İBRAHİM PEYGAMBER  Babası AZER   
              
Allah’a teslim olanlara MÜSLÜMAN denir. 
Peygamberlerde İSLAM’ ı tebliğ (haber verme, bildirme) etmek için seçilmişlerdir. Her bir peygamber ayrı bir değerlerdedir. İBRAHİM Peygamberi anlamak kavrayabilmek için KURAN’nın derinliklerinde dolaşmak gerekir.
   İBRAHİM Peygamber NUH’ un soyundan gelmekteydi. MÖ. 2000 yıllarında yaşadığı tahmin edilir. İBRAHİM özü-sözü doğru bir peygamberdi. Şu da kuşkusuz ki, İBRAHİM başlı başına bir ümmet idi,
    Bir HANİF (istikamet, doğruluk) olarak Allah’ın önünde eğiliyordu, Allah’a ortak koşmuyordu (müşrik değildi). 
     İBRAHİM başkaları için gamlanıp ah eden, ince yürekli yumuşak bir insandı, tam bir EVVAH’ (çok ah edip dua eden, merhametli) dı. Allah’ın nimetlerine şükrediyordu. Allah onu seçip yüceltti ve dosdoğru yola kılavuzladı.
     Allah İBRAHİM’ e gökleri ve yerin melekutunu (özünü) göstererek, gerçeği görüp, bilerek inananlardan olsun istedi. İBRAHİM gece üstüne çökünce. bir yıldız gördü de “işte rabbim bu” dedi.
        
Yıldız battığında ise “batıp gidenleri sevmem” diye konuştu. Ay’ı doğar 
halde görünce ,”Rabbim bu” dedi. O da batınca da şöyle konuştu; ”Eğer Rabbim bana kılavuzluk etmeseydi sapıtan topluluktan olurdum". 
     Nihayet güneşin doğmakta olduğunu gördüğünde , 
”benim rabbim bu, bu daha büyük” dedi. O da batıp gidince şöyle seslendi: ”ortak koştuğunuz şeylerden uzağım ben”. 
   İBRAHİM’ in toplumu çok çeşitli putlar edinmişti, Allah’a ortak koşuyorlardı.
  ALLAH İBRAHİM’ e daha önceden, doğruyu bulma gücünü vermişti.
     İBRAHİM’ in babası AZER putperesti. İBRAHİM toplumuna şöyle seslendi : “Şu bir gerçek ki siz dünya hayatında aranızda sevgi oluşturmak için ALLAH’ı  bırakıp putlara kulluk ediyorsunuz. Sonra kıyamet gününde birbirinizi 
tanımaz olacaksınız, biriniz ötekine lanet edecek. Hepinizin varacağı yer cehennemdir; hiçbir yardımcınız da olmayacaktır. " 
   İBRAHİM babası AZERE ‘ e şöyle demişti : “Babacığım; işitmeyen, görmeyen, sana hiçbir yarar 
sağlamayan şeylere niçin kulluk ediyorsun? Babacığım, bana ilimden, sana ulaşmayan bir nasip geldi. O halde 
bana uy ki, seni düzgün bir yola ileteyim. Babacığım, şeytana kulluk etme. Çünkü şeytan Allah’ a isyan etmişti. Babacığım, ben sana Allah’tan bir azap dokunmasından, böylece şeytanın dostu haline gelmenden korkuyorum.”
    Babası Azer : ”Sen benim ilahlarımdan yüz mü çeviriyorsun ey İBRAHİM! Eğer bu işe bir son vermezsen, vallahi seni taşlarım. Uzun bir süre uzak kal benden.” dedi. 
      İBRAHİM : “Senin için rabbimden af dileyeceğim. Ancak Allah’tan sana gelecek şeyi geri çevirme gücüm yoktur.”
    Babasına ve toplumuna şöyle demişti: “Şu başına toplanıp durduğunuz heykeller de ne ?" Toplumu : “Atalarımızın onlara kulluk / ibadet eder bulduk.” 
    İBRAHİM dedi : “Vallahi siz de atalarınız da açık bir sapıklık içine düşmüşsünüz.”  
     Toplumu : “Sen gerçeğimi getirdin yoksa oynayıp eğlenenlerden biri misin? “dediler.
      İBRAHİM : “Hiç de değil. Sizin Rabbiniz, göklerin ve yerin Rabbidir ki, onları yaratmıştır. Ben de bunlara tanıklık edenlerdenim.”dedi..
    İBRAHİM toplumuna şöyle seslenmeye devam etti: “Allah’ a kulluk edin , ibadet edin, O’ ndan korkun. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır. Allah dışında birtakım putlara tapıyorsunuz, yalan, iftira üretiyorsunuz. Putlar size rızık veremez. Rızkı Allah katında arayın; O’ na kulluk edin, O’ na şükredin.”
       Ve İBRAHİM …
( Devamı gelecek )
                 


   NOT: BAŞLANGIÇTA İNİŞ SIRASINA GÖRE ARAPÇA BİLMİYORSANIZ TÜRKÇE KURAN MEALİ OKUYUN LÜTFEN....TEŞEKKÜR EDERİM...
                                      


Hiç yorum yok: